Sjørøvere & pirater!

Sjørøvere & pirater!

pirater

Fra middelalderen , og helt frem til 1600- tallet var Norskekysten utrygg for virkelige sjørøvere.

Sjørøvere eller pirater kalles de som raner, stjeler og plyndrer på havet. Sjørøverne angrep stort sett andre fartøy, men også enkelte ganger mål på land. Sjørøverne delte utbyttet etter systemer som var avtalt på forhånd, men pirater som utmerket seg spesielt i kamp fikk ofte noen ekstra fordeler.

Mannskapet på ei sjørøverskute var ofte satt sammen av menn som av ulike årsaker var blitt utstøtt fra samfunnet. De var også kjent for å frigi slaver fra slaveskip, og tilby dem plass blant seg. Det var også noen få kvinner blant sjørøverne.

Det eksisterer også sjørøvere & pirater i dag. De er stort sett å finne i farvannene mellom Stillehavet & Indiahavet. I løpet av 2008 ble piratvirksomhet ved Somalia et økende problem, og flere land har sendt marinefartøy som patruljerer ved kysten av landet.

Interessen for sjørøvere og pirater steg i Norge da Terje Formo kom med rolleskikkelsen Kaptein Sabeltann. I tillegg har piratene fått en renessanse med filmen Pirates of Caribeean.

 

TYPISK PIRATKOSTYME:

Ulike fargerike klær, som ikke matcher….

Lapp over øyet

En trefot

Krok for den ene hånden

Stor ørering i gull

Tørkle om hodet

Papegøye på ene skulderen

Bustete skjegg

Trehjørnehatt

Skipsapekatt

 

——————————————————————————–

BOKLISTE

Sjørøvere kan du også finne i bøker… hvis du ikke tør å møte kaptein Sabeltann…

Kristiansand Folkebibliotek nettside

Barnas store sjørøverbok

Mange korte og lange fortellinger om sjørøvere.

Barnas første røverbok

I denne boken finner du mange fortellinger om røvere. Her møter vi både kaptein Kaliber, kaptein Sorte Bill og Kasper, Jesper og Jonatan.

Pirater! av Celia Rees

Spennende bok for de som har vokst fra kaptein Sabeltann! Les mer her.

Håkon Håkonsen av Oluf V. Falck-Ytter

Håkon er en helt vanlig norsk gutt fra små kår. Familien til Håkon er så fattige at han må til sjøs for å tjene penger. Og så han som har vannskrekk! Som førstereisegutt på skuta Flora får han oppleve både stormer, sjøsyke, pirater og forlis. Håkon overlever forliset og kommer seg i land på en stillehavsøy, helt alene…

Sally Sjørøverdatter av Jo Tenfjord

Da Sallys pleiemor vil selge henne til feiermesteren, rømmer hun fra smuglerreiret hun holdt til i, og ender opp i Lange-Johns vertshus i Bristol. Og da han reiser på sjørøvertokt, sender han henne på oppdrag i Jamaica.

Sjørøverdronningen av Thore Hansen

Da ordentlige sjørøvere seilte på de sju hav, skjedde det både det ene og det andre. Blant annet var det slett ikke bare menn med lapp over øyet som var sjørøvere. Nei, det var kvinner også. Dette er en ramsalt fortelling om Victor som prøver å finne ut hvem foreldrene hans egentlig var. Trinn for trinn avdekker han deres fortidde og mystiske fortid.

Madagaskar av Thore Hansen (fortsettelse av Sjørøverdronningen)

Victor og vennen Sebastian Jones er på vei til Madagaskar hvor de håper å finne Victor sin mor, Sjørøverdronningen. På Madagaskar lokker sjørøverbyen Libertatia, piratenes fristed med få, men strenge lover. Før de kommer så langt må de krysse åpen sjø med alle dens farer. De må overleve stormer, faren for å bli lynsjet eller angrep fra andre skip, sykdommer og dueller før de igjen kan sette føttene på tørt land. Boka er en frittstående fortelling av Sjørøverdronningen.

Enok eventyreren og Sjørøveren Enok av Roar Skolmen

Enok er 12 år og bor i Oslo. En dag flytter familien til Sørlandet, der Enok mistrives. Helt til han hører historien om Enok eventyreren, som bodde på Sørlandet på 1700-tallet. Med ett befinner han seg i fortiden, på slaveskipet Ghost. Der er også Haua, som var tatt som slave på Gullkysten, før Enok reddet henne. Nå er de sjørøvere i kaptein Sharks gjeng. Men Enok vil ikke drepe for gods og gull. Dermed bestemmer han seg for å rømme inn i Afrikas jungel. Neste morgen er han vekk…

3 salte sjørøverhistorier av Niklas Buchner

I denne boken kan du bli med kaptein Svartbart, matros-Per og pirat-Petrine ut på tokt. Gjennom tre historier får du svar på om sjørøvere har kjærester og du får vite hvordan en ekte sjørøverskatt ser ut. Mange ord er byttet ut med tegninger og det er brukt store bokstaver.

Skatten på sjørøverøya av Robert Louis Stevenson

Jim Hawkins, den fattige sønnen til en engelsk vertshusholder, har et ekte skattekart mellom hendene. Det viser hvor sjørøverkaptein Flints store gullskatt ligger gjemt. Jim drar ut på ei eventyrlig reise med skonnerten Hispaniola for å finne sjørøvernes øy i Stillehavet. Flere er ute etter skatten, og Jim skjønner etter hvert at mange av sjømennene på Hispaniola er sjørøvere. De venter bare på det rette øyeblikket, da de skal drepe Jim og vennene hans, og tilrøve seg gullet.

Tilbake til sjørøverøya av H.A. Calahan

Frittstående fortsettelse av «Skatten på sjørøverøya». Jim, godseieren og doktoren har mister mesteparten av pengene sine. Derfor reiser til igjen til Sjørøverøya – der håper de å finne skatten til den grusomme kaptein Flint. Men heller ikke denne gangen får de lete etter skatten i fred. Plutselig dukker det opp noen blodtørstige sjørøvere, ledet av den forræderiske Lange John Silver…

Veronika av Bengt Ingelstam

Laban, Jesse, Licke og lille herr Velamson har alle vekket Portlands onde hersker Salamanders vrede. Nå er de på vei til fangeøya. Men kokken hjelper dem å unnslippe, og de ender opp på fregatten Veronika på leting etter Hamaskatten. Målet er å styrte Salamander.

Sjørøvere sent på dagen av Mary Pope Osborne

Hytta i treet feier med seg Jack og Annie til en øde øy. Her blir de tatt til fange av sjørøvere. Klarer de å hjelpe kapteinen med å finne skattekista? Ellen blir de kaset til haiene?

Den store sjørøver-jubalong-festen av Margaret Mahy

Over hele byen har sjørøverne begynt å bli rastløse. Og det er ikke uregjerlige, unge sjørøvere, nei, det er gamle sjørøvere. Det er nemlig flere måneder siden de har vært med på en sjørøverjubalongfest. De kjenner på eggen på sverdene sine. Er de skarpe nok?

Piratene på Bali av Tor Torkildsen

Boken handler om femten år gamle Lisa og Nils på elleve, som er på seilas i det indonesiske farvannet sammen med foreldrene.

Legg bi! av Philip Newth

Handlingen foregår i 1740. Fjorten år gamle Ben har fått oppfylt sitt høyeste ønske: å få legge til havs sammen med fiskerkona Svarte Rosa. Hun har tatt til seg den foreldreløse gutten, og begge har lengtet etter å få reise langs fremmede kyster. Så får de sjansen: de skal føre en skute til Odan i Nord-Afrika med løsepenger for å befri en engelsk lord fra fangenskap.

Den vesle kjempeboka av Lars Mæhle

Sam er en sjenert kjempe, og denne morgenen er det krise. Sam har glemt å ha av seg skoene – i to år! Det stinker, og Sam er livredd. Han vil reise til den stedet som er lengst mulig unna folk for å lufte skoene, men hvor er egentleg det? Heldigvis vet kjempebestefar Ottar råd, og sammen legg de ut på en reise til det åttende verdenshav.

Sjørøverskatten i Småvik av Reidar Anthonsen

Tom Biggen bor i Småvik, en fredelig by der det av og til skjer overraskende ting. Som den dagen da Tom Biggen, Lise og Andreas ser en skikkelse som kaver seg ut av krattskogen med plastposer i begge hender. Han må ha klart å finne sjørøverskatten!

Sjørøvar-Jenny og Einauge-Bill av Atle Hansen

Etter eit omstreifande liv på dei sju hav har piraten Einauge-Bill segla skuta si heim og funne seg ei stille vik. Det er her han ligg og nyt livet ein solvarm morgon då Sjørøvar-Jenny dukkar opp. I helane på henne er Grusomme Grim, dermed er det slutt på Bill sine fredelege dagar.

Løvendals galei av Irene Pedersen

En dag oppdager noen barn at det ligger et sjørøverskip ved stranden der de bor. har kikket seg litt omkring, oppdager de plutselig at skipet har seilt langt ut på havet … Løvendals galei er en spennende opplesningsbok

Den flyvende hollender av Frederick Marryat

Perseval Keene av Frederick Marryat

Havheksen av Ingar Knudtsen

Sjørøverne kommer! av Hans Peterson

Sjørøverskatten av Leonard Wibberley

Filippa og sjørøverne av Marianne Söderbäck

Vikke i Vesterled av Runer Jonsson

Kristiansand Folkebibliotek nettside.