Gammel overtro på sjøen

Gammel overtro på sjøen

overtro

Ikke se bort i fra at det kan være lurt å være litt overtroisk og lytte til gamle regler. Skal vi tro redaktøren av ”Skippers beste tips” er det spesielt seilbåtfolket som er utsatt for havets mysterier. Det er jo en trøst.

 

  1. Sjønissen. Klabatermannen, den ondskapsfulle sjønissen, varsler skipets undergang når han kommer om bord. Han tar seg om bord fra taustumpen som henger etter båten. Det er med andre ord viktig å få slepetauet raskest mulig om bord. Den regelen gjelder fortsatt, kanskje mer for ikke å få det i propellen enn å hindre sjønisser.
  1. En mynt under masten gir lykke. Fenomenet er ikke så sjeldent, spesielt i båter med tremast. Helst skal det være en sølvmynt eller en annen mynt med stor verdi. Det skader jo ikke å legge en mynt her, hvis det er plass?
  2. Tallet 7! Et båtnavn på syv bokstaver betyr lykke, en bokstav for hvert av de syv hav. Det finnes unntak fra regelen, for eksempel ”Titanic”. Et øye i baugen eller en gallionsfigur betyr lykke – og båten finner lett veien frem.
  1. Plystring. Om du plystrer om bord, viser du en grad av munterhet som påkaller stormen og tordenværets vrede. Overtroen sier at det kan gå noen dager før uværet setter inn. Det betyr vel at det er store muligheter for at dette er en ”sann” regel. Før eller senere setter jo uværet inn. Er det derimot vindstille, kan en skipper på en seilbåt plystre litt, for da skal vinden komme. Samtidig kan han krafse litt med neglene på masten. Hjelper ikke dette straks, er det bare å plystre høyere. Så kommer det vind – før eller senere.
  1. Vind. Du kan selv bestemme fra hvilken retning du ønsker vinden. Kast en kobbermynt ut i havet i den ønskede retningen. Jo lengre du kaster, jo mer vind får du, så du må ikke kaste for langt. Er vinden avtagende, kan du spytte litt, så friskner den til. Å spytte til le vil redusere vindstyrken. Alminnelig uhell er å starte fredag den 13. En edderkopp om bord skal ikke slås i hjel, men bør bæres i land.
  1. Blomster om bord. Avskårne blomster skal ikke finnes om bord, men gjerne blomster i potter. Det er dog ingen garanti. Et stort uhell var jo mytteriet på ”Bounty”, som var lastet med 1000 planter i potter, beregnet til slavene.
  1. Dårlig vær. I dårlig vær må du ofre; du må love å bygge en kirke, eller du kan ofre noe til Ægir, vikingenes havgud, eller Neptun, den nye havguden. Hell et glass sprit i havet. Det sies at du ikke må skåle med ham, men det er jo hyggeligere, tross alt.