100-års bølgen og andre opplevelser

100-års bølgen og andre opplevelser

IMG_2282

Tekst og foto: Cheryl Macdonald

Søndag formiddag møter vi 95 år gamle Bjarne Jonassen om bord i «Sørlandet». Han har tatt Sørlandsekspressen fra Bærum, ens ærend for å besøke Tall Ships Races 2015 OG «Sørlandet». Vel om bord blir han servert eritreisk frokost av Simona (12).

-Det smakte godt, ja kaffen også, smiler Jonassen, når han smaker på den eksotiske frokosten. Godt plassert om bord på «Sørlandet», som han første gang var om bord i 1945. Hvorfor har du tatt turen til Tall Ships Races i Kristiansand? – Sørlandet har vært en av mine store opplevelser i livet, derfor ville jeg besøke henne igjen, svarer Bjarne Jonassen.

LANGT VENNSKAP

-I 1945 var jeg i marinen og kom for første gang om bord, for å passe på tyske krigsfanger. De var satt til å rengjøre skuta, som lå i Hånesbukta i Randesund. Det var spesielt, men jeg fikk ikke seilt med henne den gangen. Det var først etter jeg ble pensjonist. Det var samme året som «Sørlandets» nåværende kaptein (kaptein Sune Blinkenberg, red – anm.) ble født, altså i 1984. Da dro jeg på det første toktet. Det glemmer jeg aldri, forteller Jonassen, som opprinnelig er fra Brekkestø.

DRAMATISK TUR

-Vi dro fra Kristiansand og skulle til Skottland. Det ble mye vær og vind. Utenfor Egersund møtte vi en spesiell brytebølge – 100-årsbølge ble den kalt. Den var så sterk at skansekledningen ble bøyd innover (Skansekledning er et slags «gjerde» langs skipssiden på værdekket ved relingen – red. anm). Noen ble ganske engstelige, men vi var en gruppe som kalte oss «den harde kjerne» som fortsatte å seile etterpå. 2011 var siste turen jeg tok, det var under et Tall Ships Race også, forteller Jonassen. Nå er planen bare å nyte dagen om bord på «Sørlandet» og se hva som skjer mens han er på besøk…

ET RÅD TIL UNGDOMMEN

Før vi forlater Bjarne Jonassen spør vi om han har et råd til ungdom som vurderer å seile med «Sørlandet»?

-Det er en opplevelse for livet, og om ikke de er motivert før de drar, så blir de gjerne det. Jeg har opplevd at mange jenter tar utfordringene om bord svært godt. Når det var dårlig vær, var det alltid jentene som var først til å klatre i riggen, forteller han, i det «Sørlandets» kaptein kommer bortover dekke. Sune Blinkenberg tar en prat med Jonassen og når vi forlater de om bord, så utveksler de historier om felles kjente og tokter. Slik forlater vi de to om bord verdens eldste operative fullrigger.